Boeren van Weert

‘Een bedrijfsverandering was risicovol, maar het heeft ontzettend goed uitgepakt’

By 19 juli 2022juli 19th, 2023No Comments

Frans (53) en Gerrie (51) Princen uit Ell zijn fulltime ondernemers en parttime feestvierders. Naast het werk in hun vier vleeskuikenbedrijven waar ze 24/7 voor paraat staan, hechten ze veel waarde aan borrelen en bourgondisch genieten. Geen verjaardag gaat voorbij zonder te vieren. Gerrie: “Werken is belangrijk, maar het leven bestaat uit zoveel meer dan dat!”

Frans heeft de passie voor pluimvee geërfd van zijn vader, die in Weert startte met een moederkippenbedrijf op twee locaties in Ell en Swartbroek. Al sinds jongs af aan is hij werkzaam binnen het bedrijf. Gerrie heeft een groot deel van haar leven in Heel gewoond, waar ze als mindervalide verzorgster werkte. Tijdens een avondje stappen in 1993 in stelt een kennis van Frans hem aan Gerrie voor. “Het klikte direct”, zegt Frans. “Toch heeft het nog een jaar geduurd voordat we officieel verkering kregen.” Gerrie voegt toe: Een paar jaar later kregen we de mogelijkheid om op de locatie in Ell een huis te bouwen. Daar hebben we gebruik van gemaakt. Hier wonen we nog altijd, nu met onze kinderen Sander (21) en Lisa (19). Ook op onze locatie in Swartbroek staat een woning van ons. Het is een prachtige locatie waar Frans en ik in de toekomst naartoe gaan verhuizen.”


Risico’s

In 2003 wordt het bedrijf van de familie Princen getroffen door de vogelgriep, met een dramatisch jaar als gevolg. “We moesten alles ruimen”, zegt Frans. “Het was een periode vol stress en emoties: het was onzeker of de toekomst financieel haalbaar was als we doorgingen met moederdieren.” Zijn ouders zagen dit niet meer zitten, Frans en Gerrie wel. “Dat was hét moment voor ons om het bedrijf over te nemen en opnieuw op te starten.” Een paar jaar later kwam er echter een omwenteling in de Nederlandse markt. “Wij produceerden moederdieren voor de reguliere slachtkuikens, maar de Nederlandse winkels wilden een ander concept in de winkel: vlees met een 1 ster Beter Leven Keurmerk. Als wij ons bedrijfs niet zouden veranderen, werden we afhankelijk van de export. Om dit te voorkomen hebben we abrupt besloten om te stoppen met moederdieren en eieren rapen. Het bedrijf is destijds omgebouwd voor de kuikens, die om het keurmerk te krijgen meer (buiten)ruimte nodig hebben. Een bedrijfsverandering was de moeilijkste en meest risicovolle keuze die we ooit hebben moeten maken. Gelukkig heeft het achteraf gezien goed voor ons uitgepakt. We hebben op het juiste moment keuzes gemaakt op het gebied van de kosten, vergunningen, in – en verkoop van de oude en nieuwe inrichting.Daar zijn we nog altijd erg dankbaar voor.”

Team
Frans en Gerrie staan erom bekend dat ze altijd zelf de klusjes in hun bedrijf oplossen en voortdurend streven naar innovatie. Frans legt uit: “Hierbij is onze filosofie om eerst geld te verdienen en dan pas te investeren. We hebben de afgelopen jaren stap voor stap ons bedrijf laten groeien, zonder buitensporige leningen aan te gaan. Zo hebben we geïnvesteerd in Ledverlichting en zonnepanelen, met als doel om dit jaar onze energiekosten volledig te elimineren, en alles wat we daarna besparen, is een mooie bonus.”

Het echtpaar werkt al 23 jaar samen binnen het bedrijf. Frans is verantwoordelijk voor de technische aspecten, terwijl Gerrie zich bezighoudt met de kuikens en de boekhouding. Gerrie benadrukt: “Als koppel intensief samenwerken, is geen vanzelfsprekendheid. Duidelijke communicatie naar elkaar toe is essentieel. We zijn beiden recht door zee, maar behandelen elkaar altijd met respect. Soms lachen we samen, soms huilen we, en af en toe hebben we een meningsverschil of vloeken we. Maar wanneer er onenigheid is, spreken we het altijd kort daarna weer uit. Op deze manier houden we onze relatie sterk, scherp en gezellig.”

Frans en Gerrie hebben geen vast personeel in het bedrijf, maar wel een hulp. Vanuit de gemeente detacheren ze Jur voor twee dagen per week. Verder komt er af en toe een groep gepensioneerden helpen, bijvoorbeeld om de levering van nieuwe kuikentjes soepel te laten verlopen. Volgens Gerrie is deze manier van werken goed vol te houden. “Sinds de switch van moederdieren naar vleeskuikens, houden we veel meer tijd over. Zoon Sander zou graag nu al in het bedrijf willen stappen, maar daar hebben we simpelweg onvoldoende werkzaamheden voor momenteel. Daarin zijn wij ook heel eerlijk naar hem toe. Frans en ik zijn nog té jong om te stoppen. Nu volgt Sander een BBL-opleiding werktuigbouwkunde en gaat hij bij een andere werkgever ervaring op doen. In de toekomst, als wij wat meer op leeftijd zijn, verhuizen wij naar Swartbroek en dan mag hij hier lekker zijn ding gaan doen.”

Levensgenieters
Frans en Gerrie zijn echte levensgenieters die elk jaar samen op vakantie gaan. Daarnaast gaat Gerrie elk jaar met Lisa op stedentrip, en Frans met Sander. “Vroeger gingen we naar de camping, daar speelde ik de hele dag met de kinderen in het zwembad”, vertelt Frans. “Dat was over eenmaal zij op een bepaalde leeftijd campingvriendjes kregen. Daar zat ik mij ineens te vervelen aan het zwembad. Gerrie voegt toe: “Frans kan niet stilzitten. Dus nu gaan we apart van elkaar op een doe-vakantie. Mijn dochter en ik gaan ergens genieten en lekker shoppen en naar het strand, terwijl bij Frans en Sander tijdens hun stedentrip standaard een voetbalwedstrijd het hoogtepunt is.” Frans: “Bij ons thuis helpen vaker wat mannen uit de buurt mee als er moet worden geklust. Zij mogen altijd op mijn kosten mee, als bedankje. Het is ieder jaar weer één groot feest.”

Tijdens COVID-19 is het gezin nog met zijn vieren in Canada geweest, waar zoon Sander destijds een paar maanden verbleef voor een studie Engels. Later dat jaar zijn ze ook nog eens naar Amerika geweest. Frans: “Het was een unieke kans om nog eens ons gezin te reizen. Voor je het weet, hebben ze een relatie en willen ze niet meer mee. We hebben ontzettend van onze tijd samen genoten.”

Gerrie en Frans houden allebei van een feestje en een borrel op zijn tijd. Ze barbecueën graag met hun vrienden in de tuin. Daarnaast houden ze regelmatig een feestje. “Bij ons gaat geen verjaardag voorbij, zonder te vieren”, zegt Frans. Het jaar 2023 is een speciaal jaar voor Gerrie en Frans: in november vieren zij hun zilveren jubileum. “Dit gaan wij groots aanpakken met een tweedaags feest in een tent op ons terrein. Een 25 -jarig jubileum, dat laat de familie Princen – uiteraard – niet zomaar aan zich voorbij gaan.