Bij Melkveebedrijf Krol in Weert bepalen de koeien zelf wanneer ze worden gemolken. Een zogeheten vrijwillig, automatisch melksysteem maakt niet alleen het leven van het vee een stuk aangenamer. Gert en Rianne Krol hoeven minder zwaar werk te verrichten dan bij conventioneel melken. De extra tijd besteden ze aan controle en verzorging van de koeien en kalveren. Een win-winsituatie.

Brabanders Gert en Rianne streken 23 jaar geleden neer in Weert. Hun melkveehouderij ligt op een fraaie locatie tussen de wijk Boshoven en de Weerter- en Budelerbergen. Elf jaar geleden breidde het echtpaar het bedrijf uit met een nieuwe stal. ‘Een integraal duurzame stal’, verduidelijkt Gert. ‘Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom hebben we bij de bouw van de stal gekozen voor een nieuw systeem waarbij de koeien zelf bepalen wanneer ze eraan toe zijn gemolken te worden, een proces dat 24 uur per dag en 365 dagen per jaar doorgaat.’

Beter voor koe en mens
Toen ze hun boerderij begonnen, was de situatie anders. De melkkoeien werden twee keer per dag op conventionele manier gemolken. Gert: ‘We sloten de tepelbekers handmatig op de uier aan. Een tijdrovende, intensieve klus, die ook fysiek zwaar is voor je armen en schouders.’

Net als in veel andere sectoren volgen ook in de agrarische sector de technische ontwikkelingen zich in rap tempo op. Een innovatief systeem waarbij een robotarm het werk doet, biedt uitkomst. Rianne vult aan: ‘Voor de koeien is het ook aangenamer, ze hebben minder spanning op de uier, omdat ze wel tot vier keer per dag gemolken kunnen worden. Steeds meer boerenbedrijven stappen over. Inmiddels wordt naar schatting dertig procent van de melkkoeien in Nederland gemolken door middel van een vrijwillig, automatisch melksysteem.’

Dierenwelzijn en duurzaamheid
Melkveebedrijf Krol behoort tot de grotere melkveebedrijven in de regio. Gert: ‘Van buiten ziet het eruit als een megastal. Daar hebben mensen vaak het beeld bij van een heleboel dieren die opeengepakt bij elkaar staan. Als mensen binnenkomen, zien ze dat de werkelijkheid compleet anders is. De koeien hebben juist enorm veel loopruimte, ze kunnen onbeperkt eten en drinken, hebben borstels om zich te krabben en de ligboxen zijn voorzien van rubberen matten met daarop een dikke laag gehakseld stro, dat zorgt voor een comfortabel ligbed. Met onder meer ventilatoren en een watersproei-installatie zorgen we voor een aangenaam klimaat in de zomer.’

Voor het echtpaar is het niet meer dan normaal om voor het beste te gaan. Gert: ‘Ik vergelijk koeien met personeel. Je moet ze een goede werkomgeving geven, zodat ze gezond blijven en oud worden. We verdienen het meeste koeien aan die gezond oud worden. Doordat het melken automatisch gaat, hebben we ook meer tijd met om individueel met de koeien bezig te zijn, zodat we de gezondheid nog beter in de gaten kunnen houden. De techniek vertaalt zich door in extra aandacht voor de dieren.’

In de zomer van 2019 zijn er op het dak van de melkveestal zonnepanelen geplaatst zodat het bedrijf royaal zelfvoorzienend is in de benodigde elektriciteit.

Staldeuren open
Omdat tussen de gebouwen van de boerderij een openbare weg loopt, komen er dagelijks veel mensen voorbij. ‘De kalveren zijn gehuisvest in zogeheten kalveriglo’s bij de melkveestal langs deze weg’, zegt Rianne. ‘Opa’s en oma’s komen met hun kleinkinderen een kijkje nemen. Als ik tijd heb, geef ik uitleg over de kalveren en onze bedrijfsvoering. We hebben in de stal bovendien een ruimte ingericht voor zwangere koeien. Dat laat ik de bezoekers ook vaak zien.’

Eigenlijk proberen Gert en Rianne de burger op verschillende manier kennis te laten maken met hun melkveebedrijf. ‘Zo hebben we onze locatie ook dit jaar weer beschikbaar gesteld voor Dineren Dicht bij de Bron’, zegt Gert. ‘Er zijn een tijdje terug, toen de coronamaatregelen het toelieten, weer zo’n honderd gasten bij ons komen genieten van gerechten met verse producten. Ook plaatsen we op onze Facebookpagina regelmatig video’s van ons bedrijf. Er is blijkbaar interesse voor het boerenleven, want we hebben inmiddels al ruim 1800 volgers.’

Hun drie kinderen studeren momenteel nog. Rianne: ‘We hebben geen bedrijfsopvolging en we blijven dus nog een tijdje zo doorgaan. En dat laten we graag zien!’