‘Niet vergeten. Boeren en tuinders zorgen voor ons eten.’ Die tekst was zondag 10 april te lezen op een spandoek tijdens de Amstel Gold Race in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Op de Fromberg (locatie Scheumerweg/Scheumermolenweg) in Schin op Geul kwamen boeren en tuinders langs de route samen en lieten het publiek dit statement zien op een doek van 225 vierkante meter. 

De agrarische sector is dagelijks in het nieuws en er wordt vooral veel óver de sector gepraat. Er wordt gesproken over het opkopen van agrarische bedrijven om de stikstofproblematiek aan te pakken, maar ook onteigenen van boeren is de laatste maanden onderwerp van gesprek. “Boeren en tuinders worden nu vaak neergezet als de oorzaak van de problemen, terwijl ze juist de oplossing zijn”, zegt voorzitter Léon Faassen van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Werken aan de transitie naar een nog duurzamere land- en tuinbouw en het behoud van een vitaal platteland vergen volgens de boerenvoorman tijd, overleg en visie. “Korte termijn denken, proefballonnetjes, stemming- en bangmakerij horen daar niet bij. Wat we nodig hebben, is duidelijkheid en zekerheid voor de toekomst en een beetje vertrouwen.”

Beleidsmakers: denk na en ga in overleg bij opstellen beleid
De agrarische sector is onderdeel van de oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen, waarmee de samenleving te maken heeft. Of dat nou is op het gebied van ons landschap, groen in en om ons huis, economie en klimaat, volksgezondheid en milieu, de arbeidsmarkt, infrastructuur of veiligheid. “Maar we mogen niet vergeten dat ze ook voor ons eten zorgen. Dat vinden we met z’n allen misschien iets te vanzelfsprekend”, betoogt Faassen. “Met deze publieksvriendelijke actie willen we de inwoners van Nederland daar nog maar eens op een ludieke manier op attenderen. Zeker in de huidige crisis is het van groot belang dat onze boeren en tuinders voedsel kunnen blijven produceren. Daarnaast zorgen ze ook voor ons mooie Limburgse landschap en natuur. We roepen onder meer beleidsmakers in Nederland op goed na te denken over de toekomst van ons land en dit vooral ook samen met onze sector te doen, zodat we samen kunnen komen tot oplossingen in de diverse dossiers”, zegt Faassen. 

Actie tijdens Amstel Gold Race
Het grootste wielerevenement van Nederland vond afgelopen weekend plaats in Limburg. “Een goed moment om via een megaspandoek zondag aandacht te vragen voor de agrarische sector”, aldus Faassen. “Zeker in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, waar veel boeren wonen en werken, was dit hèt moment om zichtbaar te zijn voor de vele duizenden kijkers van dit sportevenement en ze een belangrijke boodschap mee te geven: ‘Niet vergeten. Boeren en tuinders zorgen voor ons eten.'”