Boeren van Weert

Jolanda wilde nóóit met een boer trouwen, toch werd Antoine haar prins 

By 19 juli 2022juli 19th, 2023No Comments

Jolanda en Antoine van de Kruijs uit Swartbroek delen een grote passie voor pluimvee. Ze zijn al meer dan twintig jaar actief in de pluimvee-industrie en hebben een succesvol bedrijf opgebouwd. Naast ondernemers zijn ze ook trotse ouders van vier kinderen en nog altijd een warm en gezellig stel. Dit had zomaar anders kunnen zijn. Jolanda: “Als jong meisje riep ik altijd dat ik nóóit met een boer te trouwen.” 

Antoine is geboren in Leuken, waar zijn ouders destijds een melkbedrijf runden. Door een verandering in de wetgeving werd het houden van de dieren op deze locatie echter verboden. Het gezin verhuisde naar Weert en startte hier eerst een varkens- en kippenstal, die later werden omgebouwd tot een pluimveebedrijf met kalkoenen en kippen. Jolanda komt uit een boerenfamilie uit Baexem, die zich bezighoudt met akkerbouw, varkens en stieren.

Terwijl hij nog studeerde aan de landbouwschool in Roermond, kruisten de paden van Antoine en apothekersassistente Jolanda elkaar in 1988 op de kermis in Nederweert. “Het was liefde op het eerste gezicht en in 1993 zijn we in het huwelijksbootje gestapt,” vertelt Jolanda. Voor haar was dit het begin van een toekomst die ze als kind nooit had kunnen voorzien. “Ik heb altijd geroepen dat ik nooit met een boer zou trouwen,” lacht ze. “Thuis zag ik hoe hard mijn ouders werkten en hoe weinig vrije tijd ze hadden. Maar ondanks een moeilijke start, bleek het ondernemerschap in mijn bloed te zitten en voelde ik me helemaal op mijn plek in het boerenleven.”

Vóór hun huwelijk renoveerden Jolanda en Antoine het ouderlijk huis van Antoine, waar ze samen introkken. Jolanda trad officieel toe tot de bestaande maatschap, die drie locaties omvatte. In 1997 werden ze officieel eigenaar door de drie bedrijven van Antoine’s ouders over te nemen. Jolanda was verantwoordelijk voor de legkippen, terwijl Antoine zich bezighield met de kalkoenen. Later concentreerden ze zich volledig op hun grootste passie; het houden van kippen. Door de jaren heen hebben Jolanda en Antoine veel verschillende soorten pluimvee gehouden. In 2011 is het bedrijf door een verandering in de wetgeving overgegaan van legbatterij- naar scharrelkippen en sinds begin 2023 houden ze alleen nog kippen met een 1 ster Beter Leven Keurmerk. Vanaf eind 2023 is dit een minimale vereiste voor het vlees in de Nederlandse supermarktschappen. Jolanda: “We vinden het geweldig om van elk soort pluimvee te leren. Met de kennis die het ons oplevert en de eisen waaraan we moeten voldoen, hebben onze dieren alleen maar voordeel hiervan. Hierbij verzorgt mijn man de technische kant van de bedrijfsvoering en ik richt mij op de planning. We sluiten goed bij elkaar aan en zijn een sterk team.” De twee voelen zich oprecht gelukkig als ze tussen de kuikens in de stal lopen. “De verantwoordelijkheid om hen gezond te laten opgroeien maakt ons tot trotse ‘ouders’, glimlacht Jolanda.

Kinderen
Jolanda en Antoine hebben vier kinderen: Anne (25), Wim (24), Maureen (23) en Nina (21), waarvan er nog twee thuis wonen. Zij hebben sinds kleins af hun ouders in het bedrijf geholpen. Het combineren van een groot gezin met een eigen bedrijf was volgens Jolanda niet altijd even gemakkelijk voor haar man en haar, toch deden ze er alles aan om een betrokken ouder te zijn. “Bij schoolactiviteiten waar vrijwilligers nodig waren, gaf ik mij zoveel als mogelijk op. Ik startte gewoon nóg eerder met mijn dag. Andere moeders vroegen zich weleens verbaasd af hoe ik het allemaal voor elkaar kreeg.”

Jolanda en Antoine koesteren trots de volwassenheid van hun kinderen. “We hebben ze geleerd om zelfstandig te zijn. Vanaf een bepaalde leeftijd lieten we ze hun eigen veters strikken en boterhammen smeren. Ik heb ze ook altijd gestimuleerd om ook bij bedrijven in andere sectoren werkervaring op te doen”, zegt Jolanda. “Dit hebben ze gelukkig ook allemaal gedaan. Als ik nu zie hoe zelfredzaam ze zijn, vervult me dat met grote vreugde.”

Het is nog onzeker of het pluimveebedrijf in de toekomst wordt overgenomen aangezien de dochters geen interesse hebben en zoon Wim twijfelt. Om deze reden heeft de familie onlangs een van de drie bedrijven verkocht. Antoine: “We zijn in 2018 met dit proces begonnen en het werd pas in mei van dit jaar officieel afgerond. Een bedrijf stoppen doe je niet zomaar, dit duurt langer dan je verwacht. Daar waren wij niet van op de hoogte. Op dit moment willen we doorgaan met onze andere twee bedrijven. Maar we hebben zeker een waardevolle les geleerd: als we ooit volledig willen stoppen, moet je niet wachten tot je écht niet meer kunt. Anders heb je een groot probleem.”

Vrije tijd
De afgelopen tien jaar had de familie Van de Kruijs vleesautomaten aan huis, waarin ze zelfgemaakte kipproducten verkochten, zoals Jolanda’s befaamde kippenburgers en satéspiesjes. “Doordat het erg lastig was om in te schatten hoeveel vlees er uit de automaten werd gehaald, zijn we ermee gestopt”, zegt Jolanda. “Vaste klanten uit die tijd kunnen nog altijd verse producten op bestelling bij mij afnemen. Daarnaast verkoop ik ook nog ingevroren vleesproducten aan de slager in de straat. Een idee van mijn dochter, omdat ik na het wegvallen van de automaten nog steeds graag mijn producten wilde maken en verkopen”, legt Jolanda uit. “Het blijkt een schot in de roos: het loopt zo goed, dat we binnenkort voor het eerst misschien een werknemer moeten aannemen.”

Feestzaal voor de prins en prinses
In een van de loodsen van de familie Van de Kruijs bevindt zich een zolder die is omgetoverd tot een feestzaal voor eigen gebruik, met een bar, pingpong-, pool- en biljarttafel. Jolanda vertelt: “Hier hebben we door de jaren heen allerlei feesten georganiseerd, van kinderfeestjes tot grote festiviteiten.” Het absolute hoogtepunt was in 2016, toen Antoine tot prins en Jolanda prinses werd uitgeroepen bij V.V. de Spoeëkejaegers in Swartbroek. “Toen we werden gevraagd, twijfelden we even, maar doordat carnaval in een net iets rustigere periode viel, stemden we uiteindelijk in. Antoine en ik hielden het hele gebeuren geheim, ook voor de kinderen. Pas toen we uitgeroepen werden, kwamen ze er – tot hun grote verbazing – achter.” Iedere prins ontvangt hier de ‘Wins van Prins’. Antoine wenste zich een groot feest met al onze vrienden en familie in onze eigen feestzaal. “Het was een geweldige tijd uit ons leven, waar we met plezier aan terugdenken.”