Op 27 januari 2021 heeft de ‘Vlaamse’ wolf August en een tweede wolf een schaap in Stramproy gedood. „Hun gebied breidt zich steeds meer uit in oostelijke en noordelijke richting.” Uit DNA-onderzoek van BIJ12 blijkt dat de Belgisch-Limburgse wolven op 27 januari in ons land op rooftocht gingen. Dat vertelt Jan Loos van Welkom Wolf. „August en een ander lid van de roedel beten in Stramproy een schaap dood. De identiteit van de tweede wolf is nog niet achterhaald, maar het is bijna zeker dat het gaat om Noëlla of een van de zonen.”

Grote voet
De uitstap bewijst dat intussen ongeveer het hele noorden van Belgisch-Limburg wolvengebied is. „Natuurlijk is de excursie naar Stramproy een alleenstaand feit, maar het geeft wel aan dat het territorium langzaam naar oostelijke en noordelijke richting uitbreidt. We kregen al meldingen van waarnemingen in Kaulille en Grote-Brogel, maar zo ver noordelijk hadden we niet verwacht. Via de Dommel reizen onze wolven steeds meer naar het noorden. Omdat ze hier geen concurrentie ervaren, leven ze duidelijk op grote voet.”

Loos doet daarom nogmaals een oproep aan de inwoners van het noorden. „Neem maatregelen voor uw vee. Deze uitstap wijst erop dat heel Noord-Limburg potentieel wolvengebied is. Schrikdraad is dus niet enkel aan de orde in Hechtel-Eksel, wat vroeger het kerngebied van de wolven was. Het INBO bakende heel het noorden als risicogebied af dus u kunt beroep doen op steun van de Vlaamse overheid. We hebben er alle baat bij dat de wolven niet gewoon worden aan vee als gemakkelijke prooi.”

Uitdagen
August en zijn roedel begeven zich in Stramproy gevaarlijk dicht bij het territorium van de Nederlandse wolf GW1625M. „Zijn kerngebied ligt in op de Strabrechtse heide nabij Heze. Het is dus echt wel een beetje uitdagen, ze tastten duidelijk de grenzen af. Maar zodra dat onze wolven zelf geconfronteerd worden met een nieuwe roedel, zullen ze misschien wel wat ruimte moeten afstaan. Een territorium van deze omvang krijgen ze nooit verdedigd. Dan moeten ze de keuze maken tussen wat luxe en essentie is.”

Alle waarnemingen blijven bovendien welkom op welkomwolf.be. „Het gebied blijft zich uitbreiden en we hebben niet overal camera’s hangen. Daarvoor is het gebied veel te omvangrijk. Om het gedrag van de wolven goed in kaart te brengen, blijven de meldingen cruciaal. De wolven zullen niet weggaan, dus we nemen best alle mogelijke maatregelen.”

Bron: Dagblad de Limburger