Bij tests op zes pluimveebedrijven in Weert zijn geen nieuwe besmettingen geconstateerd. De bedrijven bevinden zich binnen een straal van 3 kilometer van het kalkoenbedrijf waar vrijdag vogelgriep is vastgesteld. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zondagmiddag laten weten.

Het gaat om zogeheten PCR-tests, die relatief snel kunnen aantonen of pluimvee is besmet met het vogelgriepvirus. Volgens de NVWA geeft de test geen 100 procent zekerheid. Die komt er pas als de bloedmonsters van onderzochte dieren op de zes bedrijven zijn geanalyseerd. De NVWA verwacht die uitslag maandag of dinsdag.

Bij de uitbraak op het kalkoenbedrijf gaat het om een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep. Vandaar dat ook de kippen van het bedrijf in de buurt, dat binnen een straal van 1 kilometer ligt, moesten worden geruimd. Volgens protocol zijn daarna alle pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer gecontroleerd, aldus de NVWA-woordvoerster.