Ingegeven door de wens om niet kwantitatief, maar in de breedte te groeien, kochten Jos en Gerry Mans de naast hun pluimveebedrijf gelegen carré-boerderij Ingelshof. Ze bouwden het historische pand om tot zorgboerderij voor dagbesteding. Hier verzorgen de bezoekers het vee, bereiden ze maaltijden en zijn ze creatief bezig. In het weekend is de accommodatie als vakantieverblijf te huur voor groepen.

De authentieke carré-boerderij stamt uit het begin van de twintigste eeuw en ligt aan de rand van natuurgebied De Krang in Tungelroy. Op doordeweekse dagen komen er ongeveer twaalf bezoekers voor dagbesteding naar de boerderij. De groep, bestaande uit mannen en vrouwen van zestig jaar en ouder, geniet eerst van een kop koffie en maakt daarna een ronde over het bedrijf.

Dagbesteding
Sommigen van hen komen er al gedurende een langere periode en hebben ‘vaste taken’. Zo gaat een vrouw direct de konijnen, schapen en geiten voederen. Weer anderen maken, onder begeleiding van enkele vrijwilligers, een wandeling over het erf en halen bij het naastgelegen pluimveebedrijf eieren, aardappelen en uien voor de maaltijdbereiding.

Gerry en twee vrijwilligers begeleiden de bezoekers op de dagbesteding. ‘Zonder de vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn’, zegt Gerry, die een aantal jaar geleden de opleiding sociaal pedagogisch werk afrondde om de bezoekers optimaal te kunnen ondersteunen. ‘De dagbesteding is bestemd voor mensen met lichte dementie, een lichte psychiatrische achtergrond, niet-aangeboren hersenletsel, lichamelijke klachten of mensen in een sociaal isolement.’

Verrijking
Het idee voor de zorgboerderij ontstond in 2007. Jos en Gerry hadden een tijdje daarvoor het pluimveebedrijf gemoderniseerd en voldeden daarmee aan de laatste eisen van de milieuwetgeving. ‘We zochten een nieuwe uitdaging, maar wilden niet groeien in aantallen kippen’, zegt ze.  Toen de buurman zijn bedrijf te koop kwam, werd de kans snel gegrepen. ‘Ik had een keer meegedraaid op een zorgboerderij en dacht meteen: dit wil ik ook. Een zorgboerderij is een verrijking; voor de bezoekers, de vrijwilligers en zeker ook voor mij persoonlijk.’

Toen de koop was gesloten, werd er een ruime bestemming aangevraagd en verkregen. Naast de zorgboerderij-functie is er een groepsaccommodatie en ook een ruimte voor exposities beschikbaar.

Voor het behoud van de agrarische bestemming zijn er ook zoogkoeien aanwezig van het oud-Hollandse ras, het Brandrood-rund. Jos: ‘We hebben het pand grondig gerestaureerd. Met behoud van de authentieke uitstraling hebben we de accommodatie functioneel ingericht, met onder meer een ruime leefkeuken en een multifunctionele ruimte die voorzien is van een biljarttafel, tafelvoetbalspel en televisie.’

De binnenplaats heeft een gedeeltelijke overkapping. Verder is er een grasveld met goals, een volleybalnet en een jeu de boules-baan. Ook is er een schuur die regelmatig functioneert als expositieruimte. Jos: ‘In het weekend is de accommodatie te huur voor groepen tot dertig personen. Voor de gasten bak ik dan regelmatig pizza’s in een tweehonderd jaar oude oven.’

Meebewegen
Ezels, geiten, schapen, koeien; er loopt veel vee rond. Jos: ‘Sinds kort ook biologische kippen. Ter vervanging van enkele oude stallen op het pluimveebedrijf hebben we gekozen voor biologische kippen. Vanwege biologische wetgeving is deze stal toegevoegd aan het bedrijf Ingelshof. Dit past ook goed bij de uitstraling van het bedrijf. Bovendien waren de zoogkoeien ook al biologisch.’

De uitbreiding is sinds juli in gebruik. Als de vogelgriepsituatie het toelaat, wordt de routing van de zorgboerderij naar de biologische kippenstal gerealiseerd. ‘Het is een zichtstal, waardoor bezoekers fijn een kijkje kunnen nemen’, zegt Gerry. ‘We vinden het contact met burgers belangrijk, dus iedereen is welkom. Transparant zijn en uitleg geven over onze bedrijfsvoering is een steeds grotere wens van de maatschappij. Die kunnen we hiermee invullen. Je moet meebewegen met de maatschappij. Dat wil niet zeggen dat je ontwikkelingen blindelings moet volgen, maar kijken wat er om je heen gebeurt en daar je analyse uit trekken.’