De maand augustus was voor Stoeterij Klieveer, welke de werknaam is voor paardenneventak van Geitenmelkerij STRAMPROY, een hele drukke periode. De gedane inspanning van de afgelopen drie jaar wordt dan beoordeeld.

Stoeterij Klieveer is gelegen in Stramproy. Het is de werknaam van de uit de hand gelopen paardenhobby van Monique van Summeren. Zij heeft samen met haar man Christian een melkgeitenhouderij in Stramproy. Toen een aantal jaren geleden de paardenhobby meer professionele vormen aan is gaan nemen, is er gezocht naar een passende bedrijfsnaam. De naam Klieveer is de verbastering van het dialectwoord Klieëveer, dat klavertje vier betekent. Het klavertje vier staat centraal voor het logo van de Stoeterij. Het staat voor geluk en in elk van de vier blaadjes wordt een discipline afgebeeld waarmee de stoeterij zich bezig houdt. Te weten: fokken, dressuur, springen en tenslotte mennen.

Paardenvirus

Monique is al vanaf haar jeugd besmet met het ‘paardenvirus’. In het verleden heeft ze actief gereden op landelijk niveau. Tegenwoordig houdt ze zich  voornamelijk bezig met het (op)fokken van paarden. Op de stoeterij worden jaarlijks zo’n 6 veulentjes geboren. Voornamelijk dressuur- en springpaarden, maar ook recreatiepaarden. De dressuur- en springpaarden zijn zogenaamde warmbloedpaarden, dat zijn paarden die een temperament hebben waarmee ze goed kunnen presteren in de sport. De recreatiepaarden zijn meer koudbloedig. Dit betekent niet dat het bloed van deze paarden kouder is dan van de warmbloedpaarden, maar hier wordt het temperament van de paarden mee aangegeven. Koudbloedpaarden zijn vaak meer relaxed dan warmbloedpaarden en daarmee meer geschikt voor recreatiedoeleinden.

Fokkerij & opfok

De veulentjes worden jaarlijks in de maanden maart t/m mei geboren. Na de geboorte blijven ze de eerste 5 à 6 maanden bij hun moeder en krijgen op die manier niet alleen de juiste voeding binnen, maar ook een natuurlijke opvoeding. Alle merries en veulentjes lopen samen in de wei zodat de veulens met elkaar kunnen spelen. Hierna maanden worden ze ‘gespeend’ en groeien ze samen met leeftijdsgenootjes op tot ze 3 jaar oud zijn.

Het opfokken van de jonge paarden doet Monique in eigen beheer. Hiervoor is een voormalige koeienstal verbouwd. Op deze locatie zijn zo’n 20 jonge paarden gehuisvest in diverse groepen, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Dagelijks krijgen ze passende voeding en voldoende beweging. Hier groeien de jonge paarden op tot ze ongeveer 3 jaar zijn.

De meeste paarden worden vanaf een leeftijd van 3 jaar ‘zadelmak’ gemaakt. Vanaf dan zullen ze rustig wennen aan alle nieuwe dingen die horen bij hun opleiding tot sport- of recreatiepaard. Afhankelijk van hun kwaliteit worden ze dan verder opgeleid of wordt er een nieuwe eigenaar gezocht.

Keuringen augustus

Sommige paarden gaan, als ze 3 jaar zijn, naar een keuring. Tijdens zo’n keuring laten ze hun kwaliteiten zien. In augustus is er elk weekend wel een keuring waaraan paarden van de stoeterij meedoen. Na jaren van voorbereiding en training wordt dan duidelijk of alle moeite iets heeft opgeleverd of dat het voor niets is geweest.