Jolanda (52) en Antoine (54) van de Kruijs uit Swartbroek delen een grote passie voor pluimvee. Ze zijn al meer dan twintig jaar actief in de pluimveehouderij, en hebben een succesvol bedrijf opgebouwd. Naast ondernemers zijn ze ook trotse ouders van vier kinderen, en nog altijd een warm en gezellig stel. Dit had zomaar anders kunnen zijn. Jolanda: “Als jong meisje riep ik altijd dat ik nóóit met een boer wilde trouwen.” 

Antoine is geboren in Leuken gemeente Weert, waar zijn ouders destijds een melkveebedrijf runden. Door een verandering in de bestemming naar industrie, werd het houden van de koeien op deze locatie echter onmogelijk. Het gezin verhuisde naar Schoor in Nederweert,  nadat ze hier eerst één varkensstal en twee kippenhokken hadden gebouwd.  Jolanda komt uit een boerenfamilie uit Baexem, die zich bezighoudt met akkerbouw en varkens.

Toen hij zijn studie had afgerond, kruisten de paden van Antoine en leerling- apothekersassistente Jolanda elkaar in 1988,  op de kermis in Nederweert. “Het was liefde op het eerste gezicht, en in 1993 zijn we in het huwelijksbootje gestapt,” vertelt Jolanda. Voor haar was dit het begin van een toekomst, die ze als kind nooit had kunnen voorzien. “Ik heb altijd geroepen dat ik nooit met een boer zou trouwen,” lacht ze. “Thuis zag ik hoe hard mijn ouders werkten, en hoe weinig vrije tijd ze hadden. Maar ondanks een moeilijke start, bleek het ondernemerschap in mijn bloed te zitten, en voelde ik me helemaal op mijn plek in het boerenleven.”

Vóór hun huwelijk renoveerden Jolanda en Antoine de woning bij het bedrijf op Swartbroek, waar ze samen introkken. Jolanda trad officieel toe tot de bestaande maatschap, die drie locaties omvatte. In 1997 werden ze officieel eigenaar door de drie bedrijven van Antoine’s ouders over te nemen. Jolanda was verantwoordelijk voor de legkippen, terwijl Antoine zich bezighield met de kalkoenen.

Door de jaren heen hebben Jolanda en Antoine veel verschillende soorten pluimvee gehouden. In 2011 is het bedrijf door een verandering in de wetgeving overgegaan van legbatterij- naar scharrelkippen. In diezelfde tijd hebben Jolanda en Antoine één locatie met kalkoenen, omgebouwd naar opfok-scharrelkippen. En daarna de andere locatie met kalkoenen omgebouwd naar vleeskuikens. Zo ging de passie voor pluimvee weer verder, met drie andere soorten kippen,

Sinds eind 2022 houden ze alleen nog vleeskuikens met een 1 ster Beter Leven Keurmerk. Vanaf begin 2023 is dit een minimale vereiste, voor het kippenvlees in de Nederlandse supermarkt schappen. Jolanda: “We vinden het geweldig om van elk soort pluimvee te leren. Met de kennis die het ons oplevert en de eisen waaraan we moeten voldoen, hebben onze dieren alleen maar voordeel hiervan. Hierbij verzorgt mijn man de technische kant van de bedrijfsvoering en dierverzorging. Ik richt mij op de planning en administratie naast dierverzorging. We sluiten goed bij elkaar aan en zijn een sterk team.” De twee voelen zich oprecht gelukkig als ze tussen de kuikens in de stal lopen. “De verantwoordelijkheid om hen gezond te laten opgroeien maakt ons tot trotse ‘ouders’, glimlacht Jolanda.

Kinderen

Jolanda en Antoine hebben vier kinderen: Anne (25), Wim (24), Maureen (23) en Nina (21), waarvan er nog twee thuis wonen. Zij hebben van kleins af aan hun ouders in het bedrijf geholpen. Het combineren van een groot gezin met een eigen bedrijf, was volgens Jolanda niet altijd even gemakkelijk voor haar man en haar.  Toch deden ze er alles aan om een betrokken ouder te zijn. “Bij schoolactiviteiten waar vrijwilligers nodig waren, gaf ik mij zoveel als mogelijk op. Ik startte gewoon nóg eerder met mijn dag. Andere moeders vroegen zich weleens verbaasd af, hoe ik het allemaal voor elkaar kreeg.”

Jolanda en Antoine koesteren trots de volwassenheid van hun kinderen. “We hebben ze geleerd om zelfstandig te zijn. Vanaf een bepaalde leeftijd lieten we ze hun eigen veters strikken en boterhammen smeren. Ik heb ze ook altijd gestimuleerd, om ook bij bedrijven in andere sectoren werkervaring op te doen”, zegt Jolanda. “Dit hebben ze gelukkig ook allemaal gedaan. Als ik nu zie hoe zelfredzaam ze zijn, vervult me dat met grote vreugde.”

Het is nog onzeker of het pluimveebedrijf in de toekomst wordt overgenomen, aangezien de dochters geen interesse hebben en zoon Wim twijfelt. Om deze reden heeft de familie onlangs het scharrelkippenbedrijf verkocht. Antoine: “We zijn in 2018 met dit proces begonnen (te koop zetten),  en het werd pas in mei van dit jaar officieel afgerond (volledig leeg opgeleverd). Een bedrijf stoppen doe je niet zomaar, dit duurt langer dan je verwacht. En het loopt vaak ook anders dan je verwacht. Op dit moment willen we doorgaan met onze andere twee bedrijven, zonder personeel. Maar we hebben zeker een waardevolle les geleerd: als we ooit volledig willen stoppen, moet je niet wachten tot je écht niet meer kunt. Anders heb je een groot probleem.”

Vrije tijd 

De afgelopen tien jaar had de familie van de Kruijs vlees- en eierautomaten aan huis. Waarin ze zelfgemaakte kipproducten verkochten, zoals Jolanda’s befaamde kipburgers en satéspiesjes. “Omdat het erg lastig in te schatten was hoeveel vlees er uit de automaten werd gehaald en het me teveel was bij mijn dagelijks werk,  zijn we ermee gestopt”, zegt Jolanda.

“Klanten kunnen nog altijd verse producten op bestelling, maandelijks bij ons afnemen. Daarnaast verkoop ik ook nog ingevroren vleesproducten, aan een boerderijwinkel (De Kweeckerij)  bij ons in de buurt. Een idee van mijn dochter: omdat ik na het wegvallen van de automaten, nog steeds graag mijn producten wilde maken en verkopen”, legt Jolanda uit. “Het blijkt een schot in de roos: het loopt zo goed, dat we binnenkort voor  dit werk iemand extra nodig hebben.”

Feestzaal voor de prins en prinses

In een van de loodsen van de familie Van de Kruijs bevindt zich een zolder die is omgetoverd tot een feestzaal voor eigen gebruik, met een bar, muziekinstallatie, pingpong- en pooltafel. Jolanda vertelt: “Hier hebben we door de jaren heen allerlei feesten georganiseerd, van kinderfeestjes tot grote festiviteiten.” Het absolute hoogtepunt was in 2016, toen Antoine tot prins en Jolanda prinses werd uitgeroepen bij V.V. de Spoeëkejaegers in Swartbroek. “Toen we werden gevraagd, twijfelden we even, maar doordat Carnaval in een net iets rustigere periode qua werkzaamheden viel, stemden we uiteindelijk in. Antoine en ik hielden het hele gebeuren geheim, ook voor de kinderen. Pas toen we uitgeroepen werden, kwamen ze er – tot hun grote verbazing – achter.” Iedere prins ontvangt hier de ‘Wins van Prins’. Antoine wenste zich een groot feest met al onze vrienden, familie en carnavalsvereniging in onze eigen feestzaal. “Het was een geweldige tijd uit ons leven, waar we met plezier aan terugdenken.”