Wie de wandel-4-daagse in Altweerterheide heeft gewandeld, kent deze familie wellicht. Aan de Bocholterweg wonen Paul Schram en Heidi van der Pol samen met hun kinderen. Ze hebben een melkveehouderij met daaromheen uitgestrekte weilanden waar de koeien heerlijk kunnen grazen. Het is een ondernemend gezin met ieder zo hun eigen taken en uitdagingen. Ze staan daarnaast ook graag klaar voor anderen. Zo bouwt de carnavalsvereniging een wagen bij hen in de loods en helpen ze de buren daar waar nodig.

Van Friesland naar Limburg.

In 1928 kocht opa Schram deze ontginningsboerderij in het mooie Altweerterheide. De boerderij wordt ook wel Groot Karelke genoemd en is rond 1910 gebouwd door Bolle Jan. ‘De locatie is inmiddels al vier generaties binnen de familie, maar van oorsprong komt onze familie uit Friesland,’ verteld Paul. ‘Mijn vader begon ooit met één koe en heeft alles verder opgebouwd. Uiteraard hielp ik van kleins af aan mee op het melkveebedrijf.’

Ik wil boer worden!

Al snel was Paul overtuigd om boer te worden en volgde de opleiding Veehouderij. Eerst aan de Middelbare Agrarische School (MAS) en daarna aan de Hoge Agrarische School (HAS). ‘Daar leerde ik, behalve uit de schoolboeken, ook Heidi kennen. Zij studeerde daar Tuinbouw en specialiseerde zich in de boomteelt’ verteld Paul. ‘Toen ik klaar was ging ik in 1997 in maatschap met mijn vader en hebben we het bedrijf verder uitgebreid. In 2005 ben ik volledig voor mijzelf begonnen.’

Ieder heeft hier zijn eigen ding.

Het is en blijft een echt familiebedrijf. ‘Mijn vader is er iedere dag en voert de koeien. Soms samen met onze zoon Kyan, die af en toe ook meehelpt met het melken van de koeien en het schoonmaken van de melkstal. Onze dochter Anne melkt af en toe ook mee én helpt bij de geboorte van de schaaplammeren van Heidi. De kalfjes worden iedere dag door Heidi verzorgt en houdt ze de boekhouding bij. Uiteraard doe ik ook nog iets’ lacht Paul. ‘Ik houd mij bezig met het melken en alles in en om het bedrijf. Ieder heeft zo hun eigen ding en dat is mooi om te zien,’ verteld Paul vol trots.

Niet alleen koeien, maar ook schapen.

De schapen zijn echt Heidi haar ding. ‘Daar ben ik de laatste tijd veel geweest vanwege de geboorte van de lammetjes,‘ verteld Hieidi. ‘We fokken Swifter stamboek schapen, die vervolgens worden verkocht naar andere schapenhouders voor de fokkerij. We zijn een soort moederbedrijf van schapen. Sinds een paar jaar lopen er in de kudde twee honden, Charlie en Joy. Zij beschermen de kudde tegen de wolf. Dit naar aanleiding van een pilot om wolfwerende maatregelen te testen. Voor ons werkt dit prima, maar voor iedere schapenhouder is dit uiteraard anders. Je moet kiezen wat bij je past.’ In het verleden werkte Heidi bij de Rabobank in Soerendonk en daarna bij de vestiging in Roermond. Tegenwoordig werkt ze voor 20 uur in de week als statenlid bij de Provincie Limburg.

Bewust ondernemen

Paul en Heidi vinden het belangrijk om als melkveehouderij vooruitstrevend te zijn. Zo komen hun koeien fijn buiten en gaat de melk naar Arla als VLOG melk. Dit wordt ook wel non-GMO melk genoemd. Alle grondstoffen, die de dieren krijgen in hun voer, komen uit Europa of aangrenzende landen. Daarnaast biedt Arla een brede lijn aan producten aan ten opzichte van andere zuivelverwerkers. Buiten goed voor de dieren zorgen, doen ze aan agrarisch natuurbeheer en hebben ze zonnepanelen om duurzaam te ondernemen.