De LLTB kwam vrijdagmiddag met een reactie naar buiten nadat het kabinet heeft bepaald dat de stikstofuitstoot in Limburg meer dan gehalveerd moet worden. ‘Dit stikstofbeleid veroorzaakt een sociaaleconomische ramp in Limburg’, voorspelt Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. ‘En denk niet dat alleen boeren en tuinders hier voor de bus worden gegooid, elke Limburger gaat dit merken.’

‘Plattelandsgemeenten worden het hardst getroffen. Als er een kritische massa aan agrarische activiteiten verdwijnt, verdwijnt alles daaromheen. De economie in zo’n gemeente valt op z’n gat, waardoor banen verdwijnen. Meer dan 50.000 mensen zijn in Limburg werkzaam in het agrarische cluster. Waar geen werk is, vertrekken mensen en sluiten winkels en scholen. Zuid-Limburg is één van de zwaarst getroffen gebieden. De gevolgen van dit besluit zijn groter dan die van de mijnsluiting’, zegt Faassen. ‘Daarnaast wordt het prachtige, karakteristieke en kenmerkende landschap, waarvoor elke toerist naar deze regio komt, valt ten prooi aan deze waanzinnige ideeën.’ Daarnaast heeft het beleid volgens Faassen grote gevolgen voor lokaal geproduceerd voedsel. ‘Dat zal grotendeels verdwijnen en er zal meer moeten worden geïmporteerd’, concludeert de LLTB-voorman. Stikstof houdt zich niet aan landsgrenzen.

‘Al die miljarden die het kabinet nu uit gaat geven lossen niks op als ze worden besteed aan uitkoop’, stelt Faassen. ‘Het rendement is vele malen groter als het wordt gestoken in innovatie en perspectief voor de sector.’